DELA -Kost & Träning

Pizza - nyttigt?

Till middag igår kväll lagade jag hemlagad pizza.  

Pizzabotten bestod av Grahamsmjöl, ett fullkornsmjöl med många fördelar. 

Snabbfakta:

Kroppen får energi till största del från fett och kolhydrater och till viss del från protein och detta sammanfattas som; makronutrienter

Sett till makronutrienter i en pizzadeg gjord på vetemjöl och en gjord på grahamsmjöl är skillnaden inte speciellt stor, se nedan:

Baspizzan Vesuvio

Kcal 1115

Protein 58g

Fett 49g

Kolhydrater 107g

 

”Min” pizzabotten + fyllning

Kcal 851

Protein 48g

Fett 29g

Kolhydrater 83g

Det mest anmärkningsvärda är att en standard pizza innehåller 40% mer fett.

Men om vi ska grotta ned oss djupare är en pizzabotten gjord på grahamsmjöl betydligt bättre då den är ganska näringstät tillskillnad från vetemjöl i en vanlig pizzabotten. 

Grahamsmjölet innehåller tillexempel 11g fibrer jämfört med 3g i vetemjölet.

Varför vi behöver vi då fibrer? 

Fibrer bidrar till högre mättnadskänsla som leder till minskat småätande. Det minskar också uppblåstheten vanlig vetemjöl kan ge. Bäst av allt är att blodfettsnivåerna hålls låga och att blodsockret stiger långsamt. Ytterligare ett plus är att grahamsmjöl innehåller vitaminer och mineraler bland annat i form av folfat, fosfor, järn och magnesium.

Folfat/folsyra behövs för att bilda nya röda blodkroppar och för att bildandet av nya celler ska fungera. 

Fosfor behövs för att stärka tänder och skelettet och bidrar till normal ämnesomsättning.

Järn behövs för att kroppen ska kunna transportera syret i kroppen.

Magnesium behövs för att tillsammans med kalcium bidrar de till att våra nerver och muskler ska fungera. Det hjälper även vårat hormonsystem att bilda signalsubstansen serotonin som bidrar till att vi mår bra och känner oss glada! Vi behöver alltså magnesium för att må bra.Ännu ett plus är att magnesium hjälper musklerna att slappna av. 

I ”min” pizza får du i dig så här många % av rekommenderat dagligt intag:

Folsyra 25%

Fosfor 50%

Magnesium 35%

Järn 35%

Jämfört med en pizzabotten på vetemjöl 

Fosfor 17%

Magnesium 7%

Järn 9% 

Om jag övertygat dig kommer receptet här!  

2st pizzabottnar

Ingredienser

4 dl Grahamsmjöl 

1/2 tsk Salt 

2 tsk Bakpulver 

50 gram Bregott mellan

1,5 dl Lättmjölk

Tillagning

Sätt på ugnen på 225 grader.

Blanda alla ingredienser.

Knåda ihop och kavla ut till 2 pizzor.

Släng på allt gott du vill ha på.

In i ungen i ca 15-20 minuter.


Pizzabotten utan fyllning

Kcal 562

Protein 15g

Fett 13g

Kolhydrater 79g

 

Fyllning per pizza

100g Skinka

50g Mozarella

75g championjoner

20g ananas

 

Kcal 290

Protein 33g

Fett 16g

Kolhydrater 4g

 

Njut av pizzan och låt mig veta hur det smakade!😃

/Denise