Februari har precis tagit vid och motivationen börjar svikta efter nyårslöftet de flest avger år efter år, "nytt år, nytt liv".
Många rutinerade gymfantaster irriterar sig på gymboomen som alltid sker i januari och frebruari och kan inte för sitt liv förstå varför folk slänger ut dyra pengar på gymkort när de flesta tröttnar och inte kommer tillbaka. Jag själv har varit en av dom som stått och fördomsfullt tänkt att du, du och du kommer jag trolitvis inte se här i mars. Vi alla vet att vi behöver leva hälsosamt och att träning är en bra sak trots denna vetskap är det enbart kring 25% som klarar av att hålla sitt löfte. Detta gjorde mig nyfiken och jag har därför grottat ner mig i att försöka förstå varför det ser ut som det gör.
En undersökning som gjordes 2016 visade att var femte kvinna och var åttonde man har ett nyårslöfte. Högst i topp av vad vi lovar oss själva är, inte helt otippat, att äta hälsosammare, börja träna och att stressa mindre.
Forkning visar att vi behöver ha en bytpunkt för att börja en ny vana. Så att vi säger "jag börjar på måndag" eller, som i detta fall, behöver ett nytt år är alltså inget konstigt. Vi är programerade och vanedjur vilket gör att vi måste förbredda oss på förändring. Förändring som ska övergå till en ny vana.
På tal om det här med vana, Jag har alltid trott att det vi gör i vardagen gör vi via aktiva val men sanningen är att hela 45% av det vi gör, gör vi av vana. Hjärnan går alltså på autopilot i nästan hälften av fallen. Att en person som aldrig haft ett intresse av träning och kost då helt plötsligt ska få in det som en vana är något som inte är helt lätt. Hur lång tid det ska ta för att få in en ny vana råder det delade meningar om. Vissa säger 10000 timmar medan andra säger ett snitt på 66 dagar. Jag själv tror att det är idividuellt och att det beror på hur stor kunskap man har i sin egen ryggsäck. Ju mer man har att plocka fram ur ryggsäcken ju lättare går det. Att ställa mycket frågor till sig själv och tänka på konsekvenser utav handlingar är A och O för att lyckas. Nedan tänkte jag dela med mig av några av mina bästa tips.
*Hitta din egen morot
- Vad är bränslet i din motor? Försök hitta något som du kan hålla fast vid. Kunna leka med barnbarnen, springa 1 mil under 60 minuter eller rocka bikinin du köpte på mellandagsrean? När du hittat vad din morot är då kan du börja jobba med en målsättning för att komma dit.
* Ha inte för höga mål
- Som du läst ovan. Är du ingen träningsmänniska och har som mål att träna minst en gång varje dag då säger det ju sig självt att det troligvis inte kommer att hålla. Sätt istället ett långsiktigt mål med flera delmål. Exempel på detta:
Långsiktigt: 2019 ska jag ha tränat minst 50 träningspass där jag måste byta om pga svett.
Kortsiktigt: Om 2 månader ska jag fortfarande vara aktiv och helst en dag i veckan.
Tänk du kommer till juli och upptäcker att du ska gå ditt 51:a träningspass. Vilken lycka! Då sätter du ett nytt långsiktigt mål. Allt går att ändra men försök att ha det så realistiskt som möjligt utifrån din vardag!
* För statiskt
Jag tror stenhårt på att om det antecknas och syns att man gör ett bra jobb. Då bidrar det till ökad motivation. Skriv upp när du har tränat , vad du har tränat och hur det kändes efteråt. Har du inte ätit onyttigheter på en vecka. Skriv en stjäna i kanten. Beröm dig själv när du ser vad du åstadkommit!
* Jämför dig inte med någon annan
-Det är en av det svåraste med absolut viktigaste sakerna när det kommer till att lyckas. Vem vet vad någon annan går igenom eller vad den personen har i sin ryggsäck? Att ge dig själv dåligt samvete eller en utskällning städigt och jämnt kommer leda till att du misslyckas igen och cirkeln fortsätter. Detta år ska vi inte jämföra oss med någon annan än oss själva!
Kom ihåg. Det är fortfarande 55% av det vi gör som vi själva påverkar. Fram med lite jävla anamma så ska du se att 2019 är året du klarar av just ditt nyårlöfte. Om du känner att ryggsäcken inte är tillräckligt packad. Hör av dig. Jag hjälper dig gärna! /Denise